Proiect realizat cu sprijinul unui grant din partea Islandei, Lichtenstein-ului și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European

Parteneri

Parteneri acad unibuc

Contact

Propunerile sau sugestiile dumneavoastra le puteti formula verbal la intalnirile cu reprezentantii nostri sau in scris la adresa noastra de contact.

Calea Victoriei 125, Sector 1, Cod postal 010071, Bucuresti, ROMANIA

Telefon: +40 21-212 8640

Fax: +40 21-211-6608

Geodiversitate si geoconservare

GEODIVERSITATE  si GEOCONSERVARE

 

 Termenul  de Geodiversitate,care   reuneste  intr-o forma abreviata notiunea de “diversitate geologica” este relativ nou (introdus in1993 ,drept echivalent geologic al biodiversitatii) , desi  componentele sale sunt obiecte (roci, minerale, fosile,structuri cu  diferite origini) , fenomene   si procese (de sedimentare, tectonice ,vulcanice de eroziune,de alterare) care impreuna alcatuiesc  multiseculara  stiinta a Geologiei. Geodiversitatea s-a dezvoltat  rapid in ultimii ani, devenind  o noua paradigma  geologica ,generatoare de concepte si metodologii  legate de managementul conservarii,protectiei si valorificarii sustenabile a Naturii neanimate :Patrimoniu geologic, Geoconservare, Geoeducatie,Geoturism.

Geoconservarea  este partea practica ,metodologica  ,precum si cadrul legislativ  al Geodiversitatii  care urmareste pastrarea si  valorificarea  a ceea ce alcatuieste “ fondul valoros “ al  Naturii abiotice  sau Patrimoniul geologic ,alcatuit din locuri cu o deosebita importanta stiintifica ,culturala sau estetica a Naturii neanimate -  numite  geosituri sau geotopuri.

Geoeducatia se refera la  cunostintele despre structura Pamantului si a istoriei sale , despre componentele din alcatuirea scoartei terestre :roci,minerale,fosile,structuri de diferite origini,precum si despre procesele geologice , cunostinte predate elevilor sau transmise prin diferite forme de comunicare publicului larg interesat de cunoasterea Planetei pe care traim. Geoeducatia  trebuie tratata drept  componenta a Educatiei pentru Mediu ,referitoare la partea neanimata a Naturii.

 

Geoturismul este o forma a turismului cu adresa stiintifica,legat de cunoasterea alcatuirii geologice a unei regiuni,cu siturile sale semnificative pentru cinoasterea geoloica. Geoturismul se desfasoara pe trasee relevante din punct de vedere geologic-georute .

Geoturismul s-a dezvoltat in special ,incepand cu anul 2000 odata cu constituirea primelor Geoparcuri.

 

Geoparcul este o  suprafata de protectie a  naturii , stabilita si recunoscuta oficial ,intr-o regiune cu locuri deosebit de  importante  din punct de vedere geologic, reprezentand un teritoriu optim pentru  desfasurarea activitatilor practice ale geoeducatiei si pentru geoturism . Intr-un geoparc alaturi de siturile “naturii neanimate” sunt cuprinse si fac obiectul protectiei elementele “naturii animate”, speciile de plante si animale periclitate.Doua sunt deosebirile principale ale unui geoparc ,fata de un parc natural : 1.includerea intre obiectivele protectiei si valorificarii (prin educatie si turism) a siturilor culturale dintr-o regiune,a caror prezenta in  teritoriu reprezinta o conditie de baza in recunoasterea unui geoparc; 2-legatura stransa cu populatia locala, un geoparc  fiind stabilit nu in afara  zonelor locuite ,ci incluzand  in aria sa  localitatile  cu locuitorii lor.

Romania  se afla intre primele tari din Europa in  care  a fost creat un  geoparc recunoscut,in martie 2005, drept membru al Retelei europene a Geoparcurilor  aflata sub egida UNESCO - Geoparcul dinozaurilor Tara Hategului ,reprezentand primul Geoparc cu statut international din Estul Europei.

 

                                                 -2-

 

Denumirea temei de cercetare:

 Studiu integrat al bio- si geodiversitatii Cretacicului superior  cu dinozauri  din Geoparcul Tara Haţegului.

 

Echipa de cercetare a proiectului:

 

1.

Profesor univ.dr. Dan Grigorescu –coordonator.

2.

Profesor univ.dr Marin Seclaman

3.

 Cercet.principal 1 Mihaela Melinte

4.

 Lector dr.Alexandru Andrasanu

5.

 Lector dr.Zoltan Csiki

6.

 Conf.dr.Mihai Popa

7.

Cercetator stiintific 2Sorin Barzoi

8.

Student doctorand Vasile Stefan

 

Obiectivele temei de cercetare :

Tema  este divizata in funcţie de obiective urmărite in 4 subteme:

  1. 1.      Cretacicul superior in facies continental din Bazinul Hateg.
  2. 2.      Cretacicul superior in facies marin  din  partea centrala si vestica a Bazinului Hateg.
  3. Vulcanismul laramic din Tara Haţegului : produse ,context tectonic local si regional,consecinţe asupra climatului si  biodiversitatii de la sfârşitul Mezozoicului in Bazinul Hateg.
  4. Strategia de dezvoltare durabila a Tarii Haţegului pe baza studiului si managementului integrat al  Biodiversitatii si Geodiversitatii.(Subtema se va desfăşura in cooperare cu membrii desemnaţi ai celorlalte 3 teme ale proiectului).

 

 

Structura temei  de cercetare şi repartizarea pe secţiuni şi capitole a responsabililor Subtema Cretacicul superior continental

 Responsabil subtema: Prof. Dan Grigorescu

 Membri : Lector dr. Zoltan Csiki

                 Conferenţiar dr. Mihai Popa

                 Student doctorand Vasile Ştefan

B. Subtema Cretacicul superior marin

Responsabil  : Dr. Mihaela Melinte.

.                            

C. Subtema Vulcanismul cretacic  din Tara Haţegului

 Responsabil subtema : Prof. Marin Seclaman

Membru: : Dr. Sorin Bârzoi, cercetător ştiinţific 2.                      

D Strategia de dezvoltare durabila a Tarii Haţegului pe baza studiului si managementului integrat al  Biodiversitatii si Geodiversitatii

Responsabil : Prof. Dan Grigorescu.

Membru: Lector dr. Alexandru Andrasanu.

Fisiere atasate acestui articol